Terug in de tijd: 2013

JACKPOT

In 2012 staken enkele vrienden hun hoofden bij elkaar om zelf een toneelstuk op poten te zetten. Ze kenden elkaar al enkele jaren en speelden in het verleden ook al samen bij een andere Genkse theatervereniging.

  • Ze wilden echter meer uit het toneel halen.
  • Ze wilden niet vasthangen aan ‘gehuurde toneelstukken’ en ouderwetse theaterscenario’s.
  • Ze wilden ZELF hun beste kunnen tonen oftewel zich van hun beste kant laten zien aan familie en vrienden.

Daarom bundelden Hans en Rudi hun krachten!

Ze kwamen op een doordeweekse zomerdag in juni 2012 samen en brainstormden een hele avond over een mogelijk concept.Het idee was geboren, het verhaal kreeg vorm, de verschillende scènes werden opgesteld.

De titel werd ‘JACKPOT’ en vertelt het verhaal van 6 vrienden die ieder jaar samen Oudejaar vieren. Ze kiezen daarvoor de beste locaties. Maar door stom toeval belanden ze in de Ardennen, ergens ingesneeuwd in een oude verlaten cottage. Ze vieren niet enkel Oudejaar samen, neen, ze spelen ook traditiegetrouw mee met de Nieuwjaars jackpot. Ze hopen hiermee het grote lot te winnen en elk van hun heeft al plannen wat te doen met het geld. Ze hebben er echter geen rekening mee gehouden dat ze dat prijzengeld moeten delen als ze winnen. Al gauw blijkt dat de vriendschap die hun samenhoudt toch niet zo sterk is, als eerst gedacht…

In oktober 2012 was het script af. Na veel schrapwerk en finetuning leverden Hans en Rudi een script af van ongeveer 72 bladzijdes, wat garant stond voor een avondvullende theaterspektakel.

De rest van de groep was meteen overtuigd van het stuk en samen besloten ze die ultieme sprong te wagen. Het zou sowieso een moeilijke opdracht worden om een volle zaal te krijgen, laat staan meerdere avonden te spelen. Daarom werd besloten maar één voorstelling te spelen.

‘JACKPOT’ zou doorgaan op 18 mei 2013 om 20u in de schouwburg van Genk. Meer niet, geen verlengingen, louter een test. Een test om te zien of er publiek was voor zo’n nieuwe theatergroep en of het zelfgeschreven verhaal wel zou aanslaan.

Financieel zou het ook al een krachtmeting worden het helemaal rond te krijgen.

Daarom nam de groep ook het besluit, dat moest ‘JACKPOT’ een hit worden, ze door zouden gaan als nieuwe toneelgroep in Genk en bijgevolg een vzw worden. Een nieuwe toneelgroep had ook een nieuwe naam nodig. (maar daarover meer in een volgende terugblik) En ‘Toneelgroep Plan B’ was een feit!

Er werd druk gerepeteerd van januari tot in mei. De repetities gingen gewoon door in de woonkamer van één van de acteurs. Een goede vriend uit hun toneelverleden bij een andere Genkse groep stond hun bij. Guido had bakken ervaring en hielp als grote broer mee het toneelstuk vorm te geven.

De Generale week ging met up’s en down’s. Het decor werd volledig zelfgemaakt. Ze konden decorpanelen uitlenen via De Genikers, maar de inkleding en montage gebeurde door de groep zelf. In een mum van tijd stond er een cottage op het podium. Een oude chalet in de Ardennen, met houten wanden, een oude versleten zetel en een gemetselde keukenblok. De spanning liep wel hoog op tussen de acteurs. Want het had bijna weg van ‘kop of munt: Zou het lukken? Wat gaan de toeschouwers ervan vinden? Wat als het flopt?”

De om en bij de 280 toeschouwers wisten niet wat te verwachten. Maar van bij de eerste scène voelde je het enthousiasme en de vele reacties en lachsalvo’s groeien. Het publiek genoot en zo ook de hele acteursbende. In de pauze dreef de adrenaline de acteurs naar een hoger niveau en ze speelden de pannen van het dak.

Het publiek beloonde de nieuwe groep met een minutenlange staande ovatie.

De reacties in de foyer achteraf zorgden voor rust. Het was gelukt!

  • “KLASSE, van begin tot einde!!! Well done!!”
  • Zo ongelooflijk trots op Plan B voor het prachtige eerste echte resultaat dat ze gisteren hebben neergezet! Van een knallende start gesproken!! Amai”
  • “nog véél meer van dat, graag!! chapeaaaauuu aan iedereen die eraan heeft meegewerkt, ’t was serieus de moeite en een geweldig script!! proficiat en geniet nog lekker na van zo’n geweldig succes 😀 xxx”
  • “’Jackpot’ van Plan b was super!! Echt een dikke dikke proficiat aan alle acteurs en medewerkers! Zelden zo gelachen.”

Toneelgroep Plan B beloofde hun publiek dat ze terug gingen komen. Ze zouden eerst alles grondig evalueren en het financiële plan bekijken.

Maar het auteursduo begon al luidop na te denken over een tweede wapenfeit.  Ze hadden al een idee: Een toneelstuk over een kantoor in een hoog flatgebouw…

CAST:

Eline: Karen Vanalken – Joia: Jessica Clemente Batalha Pardal – José: Hans Schepers – Tommy: Martin Dudek – Philippe: Rudi Bagusat – Vic: Tom Vandebroek

Ondersteunig en regie: Guido Ubachs & Christina Thys

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s